Ekipa prve pomoči občine Cerknica - PGD Cerknica se je v soboto, 3. oktobra 2015, udeležila XXI. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK.

Bolničarska ekipa PGD Cerknica se je na državno tekmovanje uvrstila po zmagi na regijskem preverjanju in med 14 ekipami na državnem preverjanju zasedla 7. mesto. Vse udeležene ekipe so morale nuditi prvo pomoč poškodovanim in nenadoma obolelim na sedmih simuliranih delovnih mestih.

  

Foto: Ana Lukan

Spredaj: Miha Melink, Vesna Turšič, Tjaša Prudič, Eva Turšič

V sredini: Matjaž Meden, Klemen Meden, Urban Jakopin, Franc Slavic

 

Letos je bila rdeča nit preverjanja naravne nesreče. Ekipa prve pomoči PGD Cerknica je na delovišča vstopala po »hudem neurju«, ki se je razbesnelo nad Mursko Soboto. Tako je na prvem delovišču oskrbela družino, ki je bila prizadeta v naravni nesreči, na drugem in tretjem pomagala v nesrečah, ki ste se zgodili v parku med odstranjevanjem podrtega drevja. Na naslednjem delovišču je ekipa priskočila na pomoč gasilcem, ki so med vračanjem z intervencije med neurjem, naleteli na prometno nesrečo. Gasilci in ekipa so skupaj zavarovali kraj nesreče in oskrbeli poškodovance. Peto delovišče je bilo prav posebno, saj so zaradi neurja evakuirali dom starejših občanov, ekipa pa je morala oskrbeti veliko število poškodovanih in prizadetih. Ravno tako so pomagali uporabnikom VDC-ja, ki so bili pri evakuaciji nepazljivi. Na zadnjem delovišču so skupaj s potapljači rešili 4 osebe, ki so se utapljale in jih uspešno oživljali in predali nujni medicinski pomoči. Poleg poudarka na naravnih nesrečah so morali člani ekipe pokazati tudi veliko mero obzirnosti do poškodovancev, njihova komunikacija je bila izvrstna, kar so ocenjevalci večkrat poudarili.

Nedvomno je ekipa dokazala dobro usposobljenost v nudenju prve pomoči, na kar smo zelo ponosni. Občini Cerknica in ostalim prostovoljcem se zahvaljujemo za podporo in verjamemo, da je (ali bo) dokazano znanje nepogrešljivo pri pomoči drugim.